Україна зараз активно одержує гроші від своїх західних партнерів – це і допомога, і кредити. Але чи вистачить цих коштів на всі соціальні витрати 2024 року? І як будуть справи у 2025 році?

Прем'єр-міністр Денис Шмігаль запевняє, що Україна не залишиться без фінансування. Цього року із США вже надійшло 3,9 мільярда доларів безповоротної допомоги, а всього очікується 7,8 мільярда доларів.

Також у 2024 році Україна отримає транш у 4,2 мільярди євро від Євросоюзу за програмою Ukraine Facility, а сумарно від ЄС цього року планується 16 мільярдів євро.

Пенсіонери, фото: Уніан

На що йдуть гроші?

Сергій Колодій із Райффайзен Банку пояснила, що основна частина зовнішньої допомоги спрямовується на соціальні витрати, освіту та охорону здоров'я. Важливі трансферти йдуть до Пенсійного фонду, щоби покрити його дефіцит.

Популярні новини зараз

ТЦК пішли рейдами по ресторанах та спортзалах

Українцям чітко відповіли з приводу індексації пенсій

Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

Показати ще

Усі витрати бюджету, які пов'язані з обороною, покриваються з допомогою іноземних коштів. Україна вже отримала перші 3,9 мільярда доларів із США. Якщо всі партнери виконають свої обіцянки, гроші на пенсії та соціальні виплати у 2024 році будуть забезпечені.

Оборона фінансується через податки, митні платежі та збори. Ці гроші йдуть на підтримку армії, а також використовують іноземні кошти, що допомагає покривати внутрішні потреби, такі як соціальні виплати.

Уряд запевняє, що якщо міжнародні партнери продовжать здійснювати фінансування у встановленому ритмі, проблем із видатками держбюджету у 2024 році не буде.

Але дефіцит бюджету залишається великим, і уряду доведеться шукати шляхи скорочення видатків та збільшення доходів, можливо, через зміну податкового законодавства.

Долар, фото: 112

Що на нас чекає у 2025 році?

Цього року Україна розраховує на міжнародну допомогу у розмірі 38 мільярдів доларів, що відповідає планам МВФ та домовленостям із кредиторами.

Однак для 2025 року експерти прогнозують потребу в 23-31 мільярд доларів. Основні ризики пов'язані з безпековими питаннями, які можуть вплинути як на податкові надходження, так і на загальний обсяг витрат.

Фінансові експерти попереджають, що дефіцит бюджету у 2025 році залишиться суттєвим, навіть з урахуванням міжнародної допомоги. Очікується, що дефіцит може становити 17-20% від ВВП, що потребує великих обсягів міжнародної підтримки.

Оптимістичний сценарій – отримати від країн G7 50 мільярдів доларів із заморожених російських активів. Це могло б покрити усі цивільні витрати та значно посилити військові можливості України. Однак поки партнери не домовилися про умови передачі цих коштів, і краще було б отримати їх ще наприкінці 2024 року.

Пенсіонери

Чи закриють "дірку" нові податки

Щодо збільшення податкового навантаження експерти налаштовані скептично. Податкові зміни не можуть повністю покрити зростання оборонних витрат. Якщо на оборону потрібно на 500 мільярдів гривень більше, то податки покриють лише 120 мільярдів.

Решту коштів доведеться шукати через випуск військових облігацій та скорочення інших витрат, наприклад, на погашення зовнішнього боргу.

А ми нагадуємо, Кабмін заганяє українських вчителів у глухий кут: за простій грошей не буде

Також стало відомо, 49 років стажу і така низька пенсія: чому грошей не стає більше

Читайте на цю тему, масова індексація зарплат в Україні 2024: приклади, як підвищуватимуть виплати в серпні