На тернопільських ринках стає все більше і більше кавунів і динь, а також величезна кількість інших сезонних овочів і фруктів. Їх якістю і свіжістю стурбовані жителі міста. Тернополян у першу чергу цікавить відсутність нітратів у рослинній продукції. Кореспонденти видання Файне місто побували в лабораторії одного з ринків і побачили, як здійснюється контроль якості продукції.

Прокоментував цю ситуацію Андрій Тернавський завідувач лабораторій на одному з овочевих ринків міста. Він розповів, як перевіряються всі баштанні культури на наявність нітратів.

В першу чергу при надходженні партії овочів або фруктів відбираються дослідні зразки і перевіряються в лабораторії. Якщо рівень нітратів відповідає встановленим нормам, то партія допускається на ринок для продажу. Якщо ж ні, то фрукти відбраковуються.

Кореспонденти дізналися у керівника лабораторії і можливість перевірки овочів і фруктів, придбаних на стихійних ринках. Тернавський зазначив, що вони не виробляють таких перевірок і послуг, але регулярно перевіряють продукцію, яка надходить на їх ринок.

Крім того, фахівець розповів, що на стихійних ринках виявляється все, що не проходить перевірки у них і на інших офіційних ринках Тернополя. Тому там продукцію потрібно купувати з обережністю.

Популярні новини зараз

Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма

Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру

Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин

Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає

Показати ще

Крім того, співробітниця лабораторії показала, як проводиться перевірка арбузов. Лаборант Олександра Стефанишин розповіла, що продукція проходить перевірку щоранку. Для аналізу достатньо 10 грам овоча або фрукта. Зокрема, фахівець взяла 10 грам м'якоті і соку кавуна. З допомогою реактивів вона змогла виявити рівень нітратів. У досліджуваному примірнику нітрати виявилися в нормі, тому партія була допущена на ринок.